Paradise Shave Ice geautoriseerd Hatsuyuki distributeur
Hawaiian Shave Ice: kansen voor ondernemers

Logo
Shave Ice Paradise
Zwenkgrasstraat 9
1313 LC Almere
T: +31 (0)6 13 95 52 63
E: info@shaveice.eu

Volg ons op Facebook

jongetje-met-shave-ice

Schaafijs variaties

Er worden op de wereld allerlei soorten schaafijs aangeboden. Schaafijs is bijzonder populair in de Verenigde Staten, met name in Hawaii, en in grote delen van Azië. Het is een heerlijke verfrissende en zoete versnapering tijdens de warme zomertijd.

Populair op Hawaii

Schaafijs vindt men overal op Hawaii. De aangewezen plekken om deze kleurrijke zoete lekkernijen te verkrijgen zijn de kruidenierswinkels en de speciale Hawaiian Shave Ice kraampjes. Het ijs, genaamd Shave Ice, wordt geschaafd van een groot blok ijs, dan in een ijsbeker geschept, waarna het ruim wordt overgoten met kleurrijke fruitsiroop. De siropen zijn verkrijgbaar in een aantal verschillende smaken zoals aardbei, banaan, kokos, passievrucht, mango, ananas en meloen.

Hawaiian Style Shave Ice versus “gewoon” schaafijs

Het Hawaiian Style Shave Ice, dat een zeer fijne structuur heeft, mag men niet vergelijken met het aloude traditionele schaafijs, dat vervaardigd wordt van kleine, harde verkruimelde stukjes ijs. Hawaiian Style Shave Ice is uiterst fijn, licht en luchtig als sneeuw. Als de heerlijke Hawaiian siropen er overheen worden gegoten is het echte Hawaiian Style “Shave Ice” kompleet. Waarom geen ShaveD Ice? De D is weggelaten omdat het echte Hawaiian Style Shave Ice anders is dan alle andere soorten Shaved Ice. Het kenmerkende Shaved Ice is gemaakt van fijn vergruisde ijsblokjes. Het mag uiteraard Shaved Ice heten, maar het is lang niet zo goed als het onvervalste “Shave Ice”.

shave-ice-redPresentatie

Het overgrote deel van het originele Hawaiian Style Shave Ice wordt geserveerd in Flower Cups, handige, fel gekleurde bloemvormige Hawaiian ijsbekers, die alle zorgen over te kleine porties of druipende siroop wegnemen. Het ijs is zo fijn geschaafd dat het de siropen volledig absorbeert, hierdoor kan er in alle rust en onbekommerd van genoten worden! De siropen zakken NIET naar de bodem, waardoor er saai, smakeloos ijs zou overblijven, ijs dat u hoogstwaarschijnlijk zou weggooien…hopelijk in de afvalemmer. Iedere hap is net zo lekker als de eerste. De smaken en de smaakcombinaties van het echte Hawaiian Shave Ice zijn talrijk en voortreffelijk. Toevoegingen zijn daarbij mogelijk zoals bijvoorbeeld ice cream of gecondenseerde melk en zo ontstaan er meer smaken dan u in de hele zomer zou kunnen uitproberen.

De vele varianten schaafijs in Azië

Aziatische landen bieden allerlei soorten schaafijs aan: kakigori bedekt met groene thee siroop en azuki bonen in Japan, patbingsu bedekt met cornflakes en ijskoude yoghurt in Zuid-Korea, ice kacang met maïs in Singapore/Maleisië of halo-halo in de Filippijnen en overheerlijke es campur, es cendol en es serut in Indonesië.

Schaafijs in Japan

Kakigori is Japans schaafijs overgoten met fruitsiroop (zoals aardbei, meloen, citroen en grapefruit) en gecondenseerde melk. Bij speciaalzaken worden zoete rode bonen (zenzai), ice cream of sauzen als topping op het ijs aangebracht. Bij restaurants wordt er aan het klassieke dessert vaak een draai gegeven, bijvoorbeeld door een stuk fruit bovenop het ijs.

Schaafijs in Maleisië, Singapore en Indonesië

Ice Kacang is zeer geliefd in Maleisië, Singapore en Indonesië. Iedereen is dol op dit sensationele smaakvolle product, dat zowel bij stalletjes langs de weg als bij luxueuze hotels verkocht wordt. Schaafijs, gecondenseerde melk en suiker zijn meesterlijk gecombineerd met zoete gedroogde bonen, sliertjes gelatine, gekonfijte vruchtjes en zaadjes en stukjes of plakjes gelei.

Schaafijs in de Filippijnen

Halo-halo is een ijskoude schaafijsmix die in de Filippijnen in hoge glazen wordt geserveerd. Hierbij zijn laagjes gecombineerd van veelkleurige bonen en witte kokos, ananas gelatine en kokosnoot gelatine met schaafijs. Als afronding strooit men er wat gepofte rijst overheen. De klanten krijgen lange lepels om het geheel door elkaar te roeren. Bij sommige eetgelegenheden staan er voor de mensen eindeloos veel schalen met ingrediënten klaar om daarmee hun persoonlijke halo-halo creatie te maken.

Schaafijs in Thailand

In Thailand is schaafijs bekend onder de naam ruam mit dat zich laat vertalen als “komen samen” of “vriendschap” en  is samengesteld uit vele ingrediënten. Schijnbaar onvergelijkbare bestanddelen, zoals lotuszaadjes, gezoete tapiocawortel, gekonfijte vruchtjes en zoete aardappel, “komen samen” om een smaaksensatie te veroorzaken. De mix wordt afgedekt met geschaafd of vergruisd ijs, wordt dan doordrenkt met kokosmelk en daarna gezoet met palmsuiker. Tenslotte wordt nog een snufje zout toegevoegd om de smaak te versterken.

Schaafijs in Taiwan

shave-ice-blue Taiwanees schaafijs is bekend onder de naam chua bing. In Taiwan bestaan vele variaties op het thema schaafijs. Met bijvoorbeeld mango schaafijs proef je de regenboog. Gouden blokjes verse mango, fris, zoet en sappig, liggen op de top van een berg van licht, sneeuwachtig ijs, rijkelijk doordrenkt met een stroom gecondenseerde melk. Het ijs is fijner geschaafd dan dat van het aloude schaafijs – denk aan het verschil tussen vers gevallen sneeuw (luchtig) en sneeuw die al te lang op straat ligt (verhard). Wie kiest voor een trio met mango, aardbei en kiwi, smult van een intense frisse traktatie. Anders dan in andere landen, komt het Taiwanees fruit niet uit blik (één van de voordelen als je je op een tropisch eiland bevindt). Broodnuchter wordt u geconfronteerd met een caleidoscoop van kleuren en intense smaken. Taiwanees schaafijs biedt ook de mogelijkheid om rode bonen toe te voegen, Chin chow (grass jelly), ai yu (citroen jelly) en taro ballen. De gom-achtige taro ballen en de zoete, goed gekookte rode bonen zijn een verrijkende aanvulling bij de gecondenseerde melk.

In de meeste eetgelegenheden in Taiwan zijn de werknemers erg flexibel. Als u een combinatie wilt van rijstballen en kiwi ijs, dan maken ze dat met genoegen. Als u voor de helft rode bonen wil, voor een kwart groene bonen en daarbij slechts een beetje gecondenseerde melk, dan krijgt u dat. Aan verzoeken voor bepaalde combinaties – zoals citroen jelly met stukjes mango – zal zonder enige aarzeling op het ijsje worden geschept.